Projecte Social

La violència de gènere és la mostra més cruel de la desigualtat entre dones i homes, ja que suposa una vulneració dels drets humans essencials per al desenvolupament de la vida. Aquesta violència està sustentada estructuralment, ja que les discriminacions entre els sexes han format part de la nostra cultura i societat. La lluita contra aquesta violència específica que es realitza sobre les dones s’ha convertit en un dels principals objectius de l’Ajuntament de Gandia i del Club d’Atletisme Safor Delikia Sport, club organitzador de la Cursa de la Dona i esta és la raó per la qual volem destinar la recaptació dels diners obtinguts a través d’aquest esdeveniment a la sensibilització, prevenció i formació dels més menuts i menudes.

L’educació en igualtat és una part fonamental per a la lluita contra la violència de gènere, ja que en la prevenció del masclisme i de les relacions abusives estarem evitant nous casos de violència en el futur.

Ens sentim en l’obligació de fer mesures d’acció positives per tal de promoure la igualtat real entre dones i homes. Presentem un programa que, a través de la coeducació i la perspectiva de gènere, tractarà de transmetre a l’alumnat de 4t de primària una sèrie de valors basats en la igualtat, la tolerància i les relacions positives entre les persones.

Per a començar amb la difusió d’aquest programa, es presentarà un vídeo on els protagonistes seran xiquets i xiquetes de 4t de primària, on s’abordaran qüestions bàsiques sobre els mites i estereotips que envolten les relacions basades en l’amor romàntic.  Aquest vídeo servirà per a donar inici al projecte, sent una declaració d’intencions i evidenciant la necessitat de treballar per la igualtat des d’edats primerenques.

Per a començar el treball amb l’alumnat, es realitzaran una sèrie de tallers per tal de desmuntar els mites de l’amor romàntic, a través d’alguns tòpics que s’han associat històricament a les relacions sentimentals i que els hem normalitzat al nostre imaginari col·lectiu. Aquests tòpics serveixen per a jutjar el que creguem acceptable i «normal» dins del context sentimental, que de vegades romantitzen conductes tòxiques, abusives i controladores, que formen part de l’escalada de la violència de gènere.

El departament d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, ha confiat en La Illeta per al disseny i execució d’una sèrie de tallers, per a l’alumnat de 4t de primària:

– Desconstruint l’amor romàntic, mites i conseqüències.

– Jocs i dinàmiques de relacions sanes.

– Com construïm la igualtat?

– Elaboració de relats amb els continguts vistos als tallers.

La segona part d’aquest projecte consistirà en realitzar un relat per aula, en el qual es plasmaran les reflexions treballades als tallers, desmuntant els mites de l’amor romàntic. Aniran acompanyats d’una proposta visual (collage, dibuix, figures, etc.) que cada classe deurà sumar al relat. Totes aquestes aportacions es plasmaran en un llibre, que es convertirà en un material pedagògic per a cada centre adherit al programa, per a treballar els anys posteriors amb altres alumnes.

L’objectiu d’aquest llibre és implicar a les xiquetes i xiquets en la prevenció de la violència de gènere, a través de la creació de contes i relats contrahegemònics, identificant els diferents mites de l’amor romàntic i construint relacions sanes, basades amb el respecte i la igualtat.

Finalment, es realitzarà un vídeo on es plasmarà l’evolució del pensament de l’alumnat amb l’abordatge d’aquests mites, per veure quin és l’efecte positiu que han tingut els tallers.